Starta en fejkinsamling

Hallå där. Jag har varit i Göteborg igen och hälsat på en kompis. Han är en riktigt go och glad Göteborgare må du tro. Varje gång jag hör honom prata så tänker jag på Nile City. Eftersom jag vet att Nile City finns på Öppet Akriv så kollade jag igenom serien. Den är förbannat kul och jag kan knappt fatta att det var över 20 år sedan som serien gjordes.

Jag kollade som sagt på Nile City och fastnade för Percy Nilegårds geniala insamling för barnen i Rinkeby. Om du inte minns avsnittet så startar Percy insamlingen på sin radiostation och får folk att ringa in och donera pengar. Det var alltså Percys sätt att skaffa sig gratis pengar (om än ett bedrägligt sätt) som förmodligen är bättre än det som jag tipsade om innan. Istället för att donera pengarna till barnen i Rinkeby så köper Percy en jacuzzi. Pengarna som doneras börja sedan stanna av och det tycker inte Percy om. Så han startar en ny insamling för AIDS-sjuka. Detta är naturligtvis humor och inget som ska uppmuntras i verkligheten. Men jag tycker att det är så himla kul.

Jag har faktiskt tänkt på det där med fejkinsamlingar och hur pass utbrett som det faktiskt är. Om man tar Rädda Barnen till exempel. Hur många gånger har det inte uppdagats att någon medarbetare tagit tokiga summor från någon Rädda Barnen-kassa? Eller avgifter som tagits i led efter led så att det knappt varit några pengar kvar till slut. Jag vill gärna tro att de flesta insamlingarna är ganska reko dock. Det vore ju riktigt tråkigt annars. Tänk Tsunami-katastrofen 2004 där svenska hushål skänkte många miljoner kronor för att få ordning på den där kaotiska situationen där mängder av människor dog. Man får hoppas att åtminstone över 75 % av pengarna kom till rätta händer. Kanske är det väl mycket att hoppas på.